Hjerteskala hjelper barn og unge å forstå egne følelser
Skolehelsetjenestens Hjerteskala er et verktøy med fem hjerter som kan tas av og på, for at barnet skal reflektere rundt hvordan man har det. Skalaen illustrerer hvordan man blir påvirket av indre og ytre faktorer.
På denne enkle måten kan barnet og familien bli klar over og kjent med hva som «gir og tar hjerter» i hverdagen sin.
Vi så behov for styrking av språk for egne følelser og selvforståelse. Vi ville lage et enkelt samtaleverktøy alle kan bruke. Hjerteskalaen ble resultatet.
Livsmestring dreier seg om å kunne forstå hva og hvilke faktorer som har betydning for mestring av eget liv (Utdanningsdirektoratet, 2017). Vi ønsker at verktøyet kan bidra til at barnet i større grad blir bevisst på hvordan man bruker sine egne ressurser til å håndtere utfordringer, og dermed øke livsmestring.
- Hjerteskalaen skal gi barn og unge en enkel måte å uttrykke seg på.
- Hjerteskalaen skal bidra til å øke bevisstheten hos barn og unge om hvordan indre og ytre faktorer påvirker en selv i hverdagen og dermed bidra til økt livsmestring.
- Hjerteskalaen skal være et verktøy som kan brukes av flere yrkesgrupper.
Hjertetyver
Hjerteskalaen starter med fem hjerter. Antallet vil gå opp og ned i løpet av dagen. Hvis man krangler med foreldrene sine før skolen, så vil man kanskje ta bort et hjerte. Har man sovet lite eller droppet frokost, kan det også gi et hjerte mindre. Hvis man da starter skoledagen med bare tre hjerter vil man tåle mindre av dagens utfordringer og hendelser. Andre hjertetyver kan være for mange fritidsaktiviteter eller det å få kjeft. Når vi har få hjerter kan vi føle oss triste, mer irritabel, innesluttet og mindre tålmodig. Kanskje blir vi litt raskere sinte også?
Det finnes mange måter å fylle opp hjertene igjen. Noen trenger en person å prate med, andre vil høre på musikk, få en klem, gå en tur, kose med hunden eller lukte på bestemor sin parfyme. Ved å bruke hjerteskalaen kan du og barnet få et felles språk for å lettere forklare hvordan dere har det. Finn ut hva som gir og tar hjerter for barnet ditt.
Hjerteskalaen fyller behovet for en enkel, konkret og samtidig emosjonsfokusert tilnærming.
Hjerteskalaen har vist seg å være et verktøy som barn og unge enkelt kan bruke for å forstå seg selv og andre. 95% av foresatte svarer at de synes verktøyet er lett å forstå, 75% synes tror det kan være nyttig for sin familie (Kilde: Evalueringsskjema for foresatte til skolestartere i Malvik kommune 2022-2023, totalt 154 Evalueringsskjema).
Kontakt
Hilsen
Camilla Ingdal Hansen, helsesykepleier
Barbro Marie Medås-Bjørnstad, helsesykepleier
Mari Mauseth Log, helsesykepleier
© Camilla Ingdal Hansen